Hoe herken je vogelgriep?

Hoe herken je vogelgriep?

Het zal je vast niet ontgaan zijn, dat er momenteel een heftige vogelgriep rondgaat. Enorm triest en hartverscheurend om te zien.

𝐖𝐞𝐥𝐤𝐞 𝐝𝐢𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐳𝐢𝐞𝐤?

Met name watervogels (ganzen, zwanen, eenden) en steltlopers (meeuwen, sternen) raken besmet en worden ziek. Maar ook aasetende vogels zijn de sigaar. Buizerds, kraaien en kauwen. Onlangs werd ook bekend dat aasetende zoogdieren het ook kunnen krijgen, zoals de vos of bunzing.

𝐇𝐨𝐞 𝐤𝐚𝐧 𝐣𝐞 𝐞𝐞𝐧 𝐛𝐞𝐬𝐦𝐞𝐭 𝐝𝐢𝐞𝐫 𝐡𝐞𝐫𝐤𝐞𝐧𝐧𝐞𝐧?

👉 Neurologische afwijkingen zoals een tollend hoofd, geen evenwicht, of tremors. Het zenuwstelsel wordt namelijk aangetast.
👉 Dit leidt ook tot rondjes draaien op land of in het water
👉 Een blauw/grijze waas over de ogen. Ook poten, kam en lellen, kunnen verkleuren.
👉 Luchtwegproblemen
👉 Niet meer in staat tot lopen of vliegen

𝐖𝐚𝐭 𝐤𝐚𝐧 𝐣𝐞 𝐝𝐨𝐞𝐧?

Wanneer je ergens loopt en een groep dode vogels ziet, bel dan de dierenambulance zodat deze de kadavers kunnen verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen. Raak ze niet zelf aan! Ook wordt aangeraden om hond aan de lijn te houden, zodat deze niet ermee in aanraking komt.

Zie je een nog levende zieke vogel? Bel ook dan onmiddellijk de dierenambulance. Ga het dier niet zelf pakken. Mocht je toch een ziek dier aangeraakt hebben? Was je handen, ontsmet kleding en eventuele handdoeken die je gebruikt hebt.

Geen reacties

Je reactie toevoegen